NIEUWE BLOG: Passie voor techniek. Van elektro/servicemonteur naar software engineer.

Na de afronding van mijn opleiding kwam ik in contact met een medewerker van Veldkamp. Zijn enthousiasme en motivatie over het werk en werkzaam zijn bij Veldkamp maakte dat ik solliciteerde. De eerste jaren was ik vooral bezig mijn vakkennis en ervaring te verbreden. Het bouwen van besturingskasten, het elektrisch aansluiten van de machines, het draaien van storingsdiensten daar haalde ik enorm veel voldoening uit. Vooral ook omdat geen dag hetzelfde is. Zo sta je in de werkplaats te sleutelen aan een machine, of ben je bezig de machine schoon te maken of vervang je onderdelen. Even later ben je op weg naar een klant vanwege een storing in een van de machines. Vooral de uitdaging om de storing te vinden en de machine dan weer op en top te laten functioneren, maakt dat je de tijd vergeet. Soms ben je voor een klant een paar dagen of een week in het buitenland aan het werk.

Verschillende keren werd ik benaderd door collega’s die me vroegen of ik mij wilde ontwikkelen op het gebied van software engineering. Als elektro/servicemonteur was ik mij nog steeds aan het verbreden. De verschillende machines waaraan ik mocht sleutelen en de kennis die ik op deed was/waren zo motiverend en inspirerend dat ik toen der tijd geen behoefte had aan een vervolgstap tot software engineer. Zo bleef ik nog een periode werkzaam als elektro/servicemonteur.

Dezelfde collega’s lieten mij meekijken in het voorbereiden en het ontwikkelen van de software en de impact daarvan op het functioneren van de machine. Hierdoor werd ik geprikkeld mij verder te verdiepen in de techniek. Bovendien werd ik enorm gemotiveerd door hun passie en enthousiasme. Sindsdien ben ik bezig met mezelf te ontwikkelen tot software engineer. De passie voor het programmeren heeft gewonnen van de passie voor het sleutelen aan de machine hoewel ik dit nog met veel plezier doe.

 

Het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor machines en gereedschappen gaat enorm snel. Om daarin mee te bewegen volg ik cursussen bij andere bedrijven. Dit biedt mij vooralsnog meer perspectief dan het mij specificeren tot software engineer via een opleiding. Op deze manier krijg ik gerichter kennis van de machines en kan ik daarvoor programma’s schrijven die het functioneren van de machine verder optimaliseren.

Mijn kennis en ervaring is vergroot door het samenwerken met ervaren en gemotiveerde collega’s en het zelfstandig kunnen en mogen werken aan de machines. Door de mogelijkheid mij te ontwikkelen aan de hand van cursussen en/of een opleiding heb ik mij vaktechnisch enorm kunnen verbreden. Naast het reviseren en onderhouden van de machine ben ik bezig met het programmeren van PLC’s en HMI’s, het ontwerpen van software modules, het testen en inbedrijfstellen van machines.

 

Veldkamp is volop in beweging en is als verpakkingsspecialist altijd op zoek naar ervaren monteurs met passie voor techniek voor het uitvoeren van inspecties, onderhoud, modificatie, revisie, montage en turnkey projecten. Het biedt je de kans om je te verbreden in techniek en je grenzen te verleggen. De servicemonteurs en software engineers van Veldkamp zijn werkzaam voor bedrijven in het hele land en over de hele wereld om de machinelijn te verbeteren. De diversiteit in techniek en het samen met gedreven en gemotiveerde technische specialisten zoeken naar de oplossing van complexe technische problemen maakt het werkzaam zijn bij Veldkamp zo uniek.