• English

Plastic afvalbesparing van Raalte naar Milaan met speciale machinebouw Veldkamp

Bij Veldkamp merken we dat bedrijven steeds vaker bezig zijn met maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen. In sommige gevallen gaat het om Co2 reductie of energiebesparing, maar in dit project gaat het om de reductie van afval. Onze klant kwam naar Veldkamp toe met een idee om dit te bereiken. Het idee zou uiteindelijk een besparing van meer dan 3 ton plastic per dag kunnen opleveren. Benieuwd hoe dit gelukt is?

Prototype machinebouw die plastic bespaart

Die besparing wil men bereiken door het plastic te vervangen door ander materiaal en een andere manier om te verpakken. De machines die nu plastic verwerken om het eindproduct te verpakken worden vervangen door een nieuwe machine met een andere verpakkingstechniek en dus plasticvrij.

We (de klant en Veldkamp) waren overtuigd van de werking en productiecapaciteit van het prototype van de nieuw te bouwen machine (onder geheimhouding). We hebben met de klant verschillende prototypes ontwikkeld en zijn zo tot een werkende methodiek en gewenste productiecapaciteit gekomen.

Het “echte werk”

Na de prototype fase werd het tijd voor het echte werk. Onze software engineers, hardware engineers en mechanische engineers hebben samen een projectplan gemaakt. Vervolgens zijn de Veldkamp engineers aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de definitieve machine. Dit heeft geresulteerd in een machine waarbij het product niet meer wordt verpakt in plastic. En, toegepast over meerdere fabrieken, levert dat een milieubesparing op van bijna 3 ton plastic per dag. Plastic dat anders door de consument in de prullenbak wordt gegooid!

Ter illustratie, dat is een besparing van maar liefst 15 vuilcontainers (zoals op de foto) per dag gevuld met het folieplastic. Want de bespaarde folielengte is 1120 km per dag van een meter breed, zo lang als de snelweg van Raalte naar Milaan is!

Patenten

De klant heeft patent aangevraagd voor het nieuw te ontwikkelen product en kan nu ook patent aanvragen op de specifieke machinetechniek (die Veldkamp heeft ontwikkeld onder geheimhouding).

Speciale machinebouw onder geheimhouding?

Veldkamp Technische Service heeft meerdere machines en nieuwe onderdelen voor machines ontwikkeld voor allerlei fabrikanten en producenten. Ook een machine (project) ontwikkelen voor een productielijn onder geheimhouding? Neem contact op met Veldkamp in Raalte- we hebben allerlei technische disciplines in huis voor machine ontwikkeling.

Heeft u vragen?

Vraag het aan een van onze specialisten