• English

Passie voor techniek? Werken bij Veldkamp!

Van vrachtwagenchauffeur laten omscholen naar onderhoudsmonteur? Het klinkt niet voor de hand liggend. Toch kan het heel succesvol zijn! In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel te denken in mogelijkheden. Kansen geven en waar zo nodig creëren, goed voor de markt én de mens!
Hoe ervaart een ‘overstapper’ zijn werk bij Veldkamp? Wij hebben een van onze nieuwe toppers gevraagd eens verslag te doen van zijn ervaringen als monteur! Na zes jaar met plezier te sleutelen aan auto’s merkte ik dat ik behoefte had aan een nieuwe uitdaging.

Ik wilde graag wat van de wereld zien. Vervolgens ben ik verscheidene jaren als vrachtwagenchauffeur werkzaam geweest. Ik heb heel wat kilometers door Europa afgelegd en vooral heel veel gezien. Door mijn kennis en ervaring op het gebied van autotechniek voelde ik mij vertrouwd op de wegen. Naast het verbreden van mijn kennis en ervaring ben ik er ook enorm zelfstandig van geworden.
Na verloop van tijd begon het toch weer te kriebelen. Hoewel ik mijn werk nog steeds leuk vond, merkte ik dat het gevoel van sleur de overhand nam. Tijdens mijn vakantie hoorde ik een medewerker van Veldkamp enthousiast praten over zijn werk en het bedrijf.

De werkzaamheden als onderhoudsmonteur bij Veldkamp dát klonk als een mooie uitdaging. Ik realiseerde mij dat ik zo mijn passie voor techniek kon voortzetten en mijn kennis en vaardigheden verder kon verbreden. Twee weken later zag ik dat Veldkamp een vacature had voor een onderhoudsmonteur. Ik heb direct gereageerd en mocht op gesprek komen. Vervolgens mocht ik een week proefdraaien en sleutelen aan verschillende machines om te ontdekken of het werk als onderhoudsmonteur echt bij mij zou passen. Sindsdien ben ik werkzaam als onderhoudsmonteur bij Veldkamp. Deze nieuwe uitdaging biedt mij veel afwisseling, geen dag is hetzelfde. Het mooie is dat ik mij blijf ontwikkelen. Door aan verschillende machines te mogen en kunnen werken is mijn machinekennis enorm verbreed.


Ook het samenwerken met mijn collega’s maakt dat ik veel ervaring en kennis opdoe.

Ongeveer twee jaar ben ik nu werkzaam als onderhoudsmonteur bij Veldkamp. Ik ben graag onderweg, het maakt niet uit waar ik naar toe moet. Ik houd van de afwisseling en uitdaging. Precies dat vind ik als onderhoudsmonteur bij Veldkamp. Het goed laten functioneren van de machine of zelfs beter dan voorheen dat is een mooie uitdaging en motiveert mij enorm. Zo was ik bij een klant voor onderhoud aan een machine. Het onderhoud aan de machine viel mee, er moest onder andere een tandriempje vervangen worden. Nadat het vervangen hiervan klaar was functioneerde de machine weer goed. Tijdens het proefdraaien constateerde ik dat er iets aan de machine was zonder dat ik precies wist wat. De machine functioneerde prima en toch wist ik: ‘hier klopt iets niet’. Door het waarnemen zag ik dat een onderdeel was verbogen en daardoor het geheel uit de pas liep. Op zich niet direct een probleem maar in de nabije toekomst zou het zeker van invloed kunnen zijn op de machinebeschikbaarheid, de productie en daarmee ook de onderhoudskosten.

Door de huidige techniek, het digitaal fotograferen, kan ik gemakkelijk en snel een collega om advies of hulp vragen. Aan de hand van de door mij gemaakte foto’s van de machine en het onderdeel dat mogelijk voor stagnering gaat zorgen heb ik mijn bevindingen en de mogelijke oplossing aan mijn collega’s voorgelegd. Zij bevestigden mijn inzicht. Door het onderdeel te vervangen en als het ware preventief onderhoud te plegen zou naar alle waarschijnlijkheid voorkomen dat de machine voor langere tijd uit de roulatie zou raken.

Mijn interesse voor techniek maakt dat ik graag zelf wil weten, zien en waarnemen waar de oorzaak ligt en hoe deze kan worden opgelost. Soms is de oorzaak gelegen in een kwaliteitsfout in de geleverde riempjes. Het is dan mooi om voor de klant te kunnen aantonen dat het om een kwaliteitsfout gaat en de oorzaak van het niet goed functioneren van de machine niet aan de machine ligt. Een optimaal functionerende machine, dat is wat ik super mooi vind en waar ik volledig in kan op gaan.

De komende jaren wil ik graag werkzaam blijven bij Veldkamp en mij blijven ontwikkelen tot allround onderhoudsmonteur. Mijn interesse voor techniek is grenzeloos. Al van jongs af aan ligt mijn passie bij techniek. Een tijdje geleden las ik in een vriendenboekje dat ik had opgeschreven dat ik later automonteur of vrachtwagenchauffeur wilde worden. Dat heb ik waargemaakt en zelfs meer dan dat!