• English

Het ombouwen van een palletizer, de ‘Veldkamp way’

Bij Veldkamp vinden we het altijd een mooie uitdaging om gebruikte machines volledig aan te passen naar de wensen en eisen van een nieuwe eigenaar. Zo kreeg onze afdeling Engineering een uitdagende opdracht van een Duitse klant van ons. De opdrachtgever had een gebruikte palletizer gekocht die volledig aangepast moest worden, zodat deze perfect zou aansluiten bij het productieproces. Benieuwd hoe we deze uitdaging oplossen?

Op de volautomatische palletiseermachine worden de door de desbetreffende klant geproduceerde blikken, die elders in de fabriek worden gemaakt, op pallets gestapeld. De blikken worden laag voor laag op een pallet geschoven, dit gebeurt op een hoogte van ongeveer 3m boven de vloer. Na elke laag zakt de pallet een stukje voor de volgende laag blik. Zodra er een aantal lagen op de pallet staan is deze vol en zakt het naar vloerniveau. Om te voorkomen dat er stof in het product komt, hebben we de gehele palletizer voorzien van stofkappen. Aan de zijkanten vindt men schuifdeuren en uitneembare panelen, op deze wijze is het niet meer mogelijk dat er iemand tijdens productie aan het blik kan komen. Voor onderhoud- en formaatinstellingen kan er nog wel steeds volledige bewegingsruimte gecreëerd worden.

vierspoor kettingbaan palletizer

Afvoeren op een vierspoor kettingbaan

De volgende kwestie dient zich aan: De palletizer gaat bij de nieuwe eigenaar andere palletformaten verwerken, dus moet ook het pallettransport aangepast worden. Op vloerniveau staan de kettingbanen (transportbanen) die de pallet afvoeren. Deze hebben we uitgebreid van twee naar vier sporen, zodat deze op veilige wijze naar de strapper getransporteerd kan worden. De in-line strapper slaat een kunststof band om de pallet en snoert deze vast. De pallet wordt in de dwars richting getransporteerd onder de strapper door tot de positie van de eerst strap. Dan wordt de pallet 500mm verder getransporteerd voor de 2e strap.

Inline strappen op hoger niveau

De pallet is nu in dwarsrichting twee keer gestrapt en wordt verder getransporteerd tot op het draaikruis. Het kruis komt omhoog, draait 90° en zakt weer. De pallet staat nu in lengte richting op het ketting transport. De pallet wordt nu weer terug getransporteerd naar de strapper en weer 2x gestrapt. Na het strappen weer voorwaarts naar het draaikruis waar de pallet weer in oorspronkelijke oriëntatie wordt gedraaid. De pallet is nu gereed voor transport. De kettingbanen transporteren de pallet buiten de machine waar deze wordt opgepikt door een Automated Guided Vehicle (AGV), een soort robotheftruck, die de pallet in het warehouse opslaat. Daar is het wachten op de vrachtwagen die de pallet met blikken naar de afvuller brengt. De afvuller eist dat er geen staal gecoate onderdelen boven het product aanwezig mogen zijn. Zo hebben we alle stalen onderdelen vervangen voor rvs delen en waar nodig verbeterd.

Dankzij het inline strappen kunnen de pallets rechtstreeks met de AGV naar het magazijn gebracht worden.

Het resultaat? Een perfect aansluitende palletizer en een tevreden klant: ‘Thank you very much for your effort! And also nice working with Veldkamp.’

Heeft u vragen?

Vraag het aan een van onze specialisten