• English

Productielijn verhuizen en verbeteren; afvullijn voor bakmixen optimaliseren

Een klant van ons is producent van allerlei bakmixen voor thuis. Het mengen van de verschillende bakmixen gebeurt op hun hoofdlocatie. Vanuit hier worden bigbags vervoerd naar een tweede locatie waar men de mixen afvult in de bekende kartonnen gable-top verpakkingen, oftewel de welbekende kartonnen melk / yoghurtpakken!

De afvullocatie is een gebouw met twee verdiepingen waar de bigbags met mix naar de tweede verdieping worden getransporteerd. Op deze verdieping wordt met een bovenloopkraan de bigbag boven een storttrechter gehangen. Vanuit de storttrechter komt de mix op de onderliggende verdieping in een schroefdoseur terecht. Deze schroefdoseur zorgt ervoor dat het precieze afvulgewicht in de gabletop pakken terecht komt. Dus aan de ene kant gaat er 1500kg aan mix in de doseur en deze komt er netjes gedoseerd in bijvoorbeeld stappen van 200 gram weer uit.

Schroefdoseur door Veldkamp geïnstalleerd

Deze schroefdoseur hebben we in 2018 al in de lijn geïntegreerd. De schroefdoseur laat elke keer het vooraf ingestelde gewicht aan mix vallen van de eerste verdieping naar de Nimco afvulmachine op de begane grond. De Nimco pakt een plano (een plat voorgevouwen gabletop pak) uit het magazijn, zet deze op, verlijmt de bodem, last de plastic draaidop in het pak en plaatst het pak in de pakkenketting. De pakkenketting transporteert de pakken onder de doseur welke de mix erin stort. Na het afvullen wordt de top van het pak dicht geseald en is het product gereed om door de metaal detector naar de inpaktafel te gaan. De doppen worden vanaf de eerste verdieping met de hand toegevoerd.

Productielijn optimaliseren

Voorzien in de groeiende vraag

De oude locatie voldoet niet meer aan de groeiende vraag en het transporteren van de mixen wordt door het toenemende volume ook steeds inefficiënter. De vraag aan Veldkamp: Of we mee willen denken om de productielijn te verplaatsen en efficiënter te maken. Tuurlijk willen we dat!

Na een eerste gesprek met de klant hebben we de eisen en wensen op een rij gezet en zijn we bezig gegaan om de verschillende opties beter te bekijken. Aangezien de nieuwe locatie een hoge opslaghal is van bijna vijf meter hoog zonder verdiepingen staat er één ding vast, de lijn kan niet hetzelfde opgesteld worden zoals op de oude locatie.

Opvoervijzel it is!

Er is nog overwogen om over te gaan tot een zogeheten Bin-systeem waarbij de mix in kunststof bins wordt gestort om deze vervolgens boven op een bordes leeg te storten in de schroefdoseur. Maar deze oplossing blijkt te duur en omslachtig in gebruik.

Er is voor gekozen om voor een oplossing met een opvoervijzel te gaan. Veldkamp heeft hiervoor meerdere bekende leveranciers van onze klant aangeschreven en hieruit een selectie gemaakt om vervolgens met de beste oplossing verder te gaan. Big bags worden nu met een katrol omhoog gehesen en in een bunker leeggestort. Onder de bunker zit een schroef welke het product omhoog schroeft en leeg kiept in de doseerschroef. Big bags kunnen zo met een pomp wagen in de lijn gereden worden en hoeft er geen heftruck aan te pas te komen. Een wens van onze klant was om het heftruck verkeer tussen zijn productie lijnen te beperken. Daar draagt dit systeem z’n steentje aan bij.

Opvoervijzel intergreren

Pre-feeder in lijn integreren

Voor het toevoeren van de doppen hebben we onze pre-feeder in de lijn geïntegreerd. In de bunker van deze machine kunnen twee dozen met doppen gekiept worden. Wanneer de machine om doppen vraagt worden ze door deze machine in de machine geblazen. Zo kan er enkele uren gedraaid worden zonder omkijken te hebben naar de doppen. In vergelijking met de hand toevoer op de oude locatie is dit een behoorlijke slag op gebied van efficiency. Zaken die we verder geoptimaliseerd hebben zijn het toepassen van een checkweger in de lijn, deze hebben we gemodificeerd zodat deze in de lijn opgenomen kon worden. Op de oude locatie is een centrale stof afzuiging aanwezig, op de nieuwe locatie niet. Dit hebben we opgelost door een mobiele afzuiginstallatie te integreren in de lijn.

Zo hebben onze engineers de klant meegeholpen van idee tot de uitvoering. Het selecteren van toeleveranciers, het bekijken van meerdere opties en het maken van de lay out.

Onze monteurs hebben de lijn afgekoppeld op de oude locatie, stellingen verplaatst zodat er ruimte ontstond op de nieuwe locatie, de lijn weer opgesteld en aangesloten op de nieuwe locatie en samen met de operators de lijn weer opgestart.

Kortom; een geslaagd project waar alle divisies binnen Veldkamp hun steentje aan hebben bijgedragen. Met als resultaat een efficiëntere, goed draaiende lijn en een tevreden klant.

Heeft u vragen?

Vraag het aan een van onze specialisten