Twijfelt u ook weleens over conditie gebaseerd onderhoud of onderhoud gebaseerd op draaiuren en/of kalenderdagen? Soms bepaalt u lastig welk onderhoudsconcept nu het juiste is voor uw machinepark: Time Based Maintenance (TBM); het onderhoud dat u baseert op de kalenderdagen en draaiuren, of Condition Based Maintenance (CBM); onderhoud dat gebaseerd is op de werkelijke conditie.
Conditie gebaseerd onderhoud of een ander onderhoudsconcept
TBM vergelijkt u het beste met het kilometer afhankelijke onderhoud van uw auto. Na elke 40.000 kilometer vervangt u bijvoorbeeld de olie en na elke 50.000 kilometer vervangt u de aandrijfriem. Hierbij kijkt u dus niet naar de kwaliteit/conditie van de olie of de aandrijfriem. Dit geldt ook bij het onderhoud van uw mechanische onderdelen. Een nadeel van dit concept, is dat u een ‘stuk’ levensduur weggooit, en dit is toch geld. CBM, onderhoud gebaseerd op conditie vergelijkt u met het vervangen van uw autobanden. De banden vervangt u pas zodra het profiel minder is dan drie millimeter; niet wanneer er nog vier of vijf millimeter profiel op de banden zit. Dit ‘stuk’ levensduur gooit u namelijk liever niet weg.
De risico’s van onderhoud gebaseerd op draaiuren
Een risico bij TBM is dat de proces- of omgevingsfactoren veranderen en dat u deze niet meeneemt in een aanpassing van het onderhoudsinterval. Proces- of omgevingsfactoren als de omgevingscondities (temperatuur, luchtvochtigheid), verhoging van de belasting of een verhoging van de draaisnelheid van de machine, veranderen. Dit zijn factoren die een positieve of negatieve impact hebben op de levensduur, maar die vaak aan uw aandacht ontsnappen. Verder zit de OEM, de producent die onderdelen levert voor de assemblage van uw machine, in zijn advies altijd aan de ‘veilige kant’. Dit zijn belangrijke factoren die u meeneemt wanneer u onder meer uw vulmachines laat onderhouden.
De voordelen van onderhoud gebaseerd op conditie tegenover die van draaiuren
Het voordeel van mechanisch onderhoud gebaseerd op conditie ten opzichte van onderhoud gebaseerd op tijd is dat u geen levensduur weggooit, waardoor u bespaart op de kosten. Het beoordelen van de conditie vindt plaats middels inspecties. Inspecteren kan door de menselijke zintuigen, conditiebewaking door een meetsysteem, of door het beoordelen van procesgegevens. De uitdaging bij de inspecties is om deze zo in te richten dat deze geen impact hebben op uw productietijd en/of uw machinebeschikbaarheid. Een deel van de inspectie is mogelijk bij een draaiende machines. Dit is ook gewenst, want zo ziet en hoort de inspecteur de trillingen en het geluid. Voor een ander deel van de inspecties moet uw machine stilstaan. Wanneer onderdelen te vroeg worden vervangen, zijn hier verschillende kostenposten voor: de kosten voor het vervangen van de onderdelen én de kosten van de verminderde beschikbaarheid van uw machine.
CBM is het beste onderhoudsconcept voor uw machines
Daar waar mogelijk zetten wij het liefst CBM in. Dit onderhoud – gebaseerd op conditie – is het concept waarmee u het meeste rendement behaalt. Toch zijn er situaties waarin dit niet wenselijk is óf gewoonweg niet kan. Denkt u hierbij onder meer aan wettelijke verplichtingen. Ook heeft het een impact als u (zeer) grote machines stopzet in relatie tot hun opstarttijd (soms enkele dagen). Het doel is tenslotte dat u de beschikbaarheid van uw machine verhoogt, HoTT (Hands on Tool Time) verlaagt én hiermee ook de onderhoudskosten per eenheidsproduct beperkt. Daarom is het slim als u per machinedeel bepaalt wat het ideale onderhoudsconcept is, wat de inspectiemogelijkheden zijn, welke kritische slijtdelen aanwezig zijn én welke eventuele risico’s u loopt. De specialisten van Veldkamp uit Raalte, nabij Deventer, maken een onderhoudsplan voor uw machines, waardoor u precies weet waar u aan toe bent.
Neem voor meer informatie contact met ons op
Als u graag meer wilt weten over onderhoud gebaseerd op conditie (CBM) of onderhoud gebaseerd op draaiuren (TBM), contacteer ons dan. Onze ervaren specialisten beantwoorden met genoegen al uw vragen en komen graag langs bij u, zodat we per machine bepalen welk onderhoudsconcept onze mechatronicamonteur kan toepassen. Maak een afspraak door te bellen naar +31 (0) 572 35 37 35 of te e-mailen naar info@veldkamp.com.